Volleybalvereniging Move

Digitaal wedstrijdformulier

Het Digitaal Wedstrijd Formulier is de modernste manier van het registreren van wedstrijden in de Nederlandse volleybalcompetitie. Met behulp van het Digitaal Wedstrijd Formulier zijn alle wedstrijdgegevens en uitslagen snel up-to-date en worden er vele kansen voor de toekomst gecreëerd.

Vooraf voorbereiden
Omdat een volleybalteam over het algemeen iedere wedstrijd uit dezelfde spelers bestaat, hebben we het mogelijk gemaakt om een standaard teamsamenstelling in te voeren. Omdat het standaardteam bij iedere wedstrijd opgehaald wordt, hoef je er nadat je het eenmaal ingevoerd hebt niet meer naar om te kijken. Alleen als er een invaller mee gaat doen, of een speler afwezig is, moet dat nog even bij de betreffende wedstrijd aangepast worden.
Het invullen van het standaardteam gebeurt via het zogenaamde 
teambeheer en kan door alle spelers van het team gedaan worden. Hierbij kunnen de spelers ingezet worden die bij de opgave van de teamsamenstelling aan het team zijn gekoppeld. Het aan het team koppelen van spelers kan alleen gedaan worden door het (wedstrijd)secretariaat van de vereniging en vindt plaats via nevobo.nl. Als er voor een keer een invaller meespeelt (of een speler afwezig is) is het niet de bedoeling om het standaardteam aan te passen. In dat geval zoek je in het DWF de wedstrijd op, zorg je dat het standaardteam ingeladen is en pas je het team aan via de knop ‘spelersbeheer’.

Voor, tijdens en na de wedstrijd
Er zijn twee varianten van het DWF, in de Derde divisie en hoger wordt gebruik gemaakt van ‘live bijhouden’, in de overige klasses kan ook gekozen worden voor ‘resultaat invoeren’. In allebei de gevallen is het belangrijk dat de aanvoerder vóór de wedstrijd op de PC/tablet/smartphone controleert of de teamsamenstelling klopt. Het is niet de bedoeling dat vooraf alleen met een papiertje waar rugnummers op genoteerd worden, wordt gewerkt. Vóór aanvang worden de spelerskaarten gecontroleerd en wordt de teamsamenstelling door de teller of scheidsrechter vastgelegd door een keuze te maken tussen ‘live bijhouden’ en ‘resultaat invoeren’.
Wanneer voor ‘live bijhouden’ gekozen is, houdt de teller ieder punt en alle andere belangrijke zaken zoals wissels tijdens de wedstrijd direct bij. Als ‘resultaat invoeren’ gebruikt wordt, houdt de teller op een kladblaadje bij welke spelers daadwerkelijk gespeeld hebben en wat de setstanden waren, dit wordt dan naderhand ingevoerd in het DWF.
Het is erg belangrijk dat na de wedstrijd door de scheidsrechter samen met de aanvoerders gecontroleerd wordt of alles juist ingevoerd is. Nadat ze dit gedaan hebben, wordt het DWF direct naar ons verstuurd. Vanaf dat moment kun je ook zelf 
inloggenen het ingevulde wedstrijdresultaat bekijken. Er is geen papieren formulier meer dat je meekrijgt. Wanneer je twijfelt over de juistheid van de procedure die gevolgd is, raden we je aan om bijvoorbeeld een foto van het kladblaadje te maken.

Tot slot
Op de website van de nevobo is veel informatie over het DWF te vinden, als je er nog vragen over hebt vind je waarschijnlijk daar het antwoord. Op Youtube staat een instructiefilmpje waarin duidelijk wordt uitgelegd hoe het DWF werkt.