Volleybalvereniging Move

Laatste nieuws

Podobrace 4 december 2017

Hangouderen

De pers staat er vol mee, de gemeenschap is er helemaal klaar mee en de jongeren? Die hebben het uiteraard gedaan. De hangjongeren, welteverstaan. Ze maken teveel lawaai, veroorzaken overlast, slopen dingen en zijn een schande voor hun ouders. Tot zover de gemiddelde mening over de huidige generaties jongeren.

Ik weet ook wel dat het geen lieverdjes zijn, ben tenslotte zelf ook jong geweest en ik was allesbehalve een lieverdje. Dat hebben jullie kunnen lezen in de bestseller Zijwind. Ik begrijp ook dat sommige (hang)jongeren voor overlast zorgen en erger. Maar wat ik ook weet – en wat zwaar onderbelicht blijft – is dat veel middenstanders (en anderen) veel meer last hebben van (hang)ouderen.

Van die – veelal gepensioneerde – ouderen die een beetje rondhangen in de winkel(centra) en daar het personeel van het werk houden. Die – zonder iets te kopen uiteraard – urenlang staan te ouwehoeren in de portiek van de visboer en als ze dan uiteindelijk iets kopen ook nog eens gaan lopen afdingen. Dit terwijl ze vaak al lang (en breed) de schaapjes op het droge hebben.

Korting bij Podobrace voor alle leden van Move!

Je ziet ze ook vaak ‘hangen’ bij verenigingen. Dan staan ze te kijken bij hun kinderen of kleinkinderen en bemoeien zich overal mee. De trainer/leider zit er maar mee in de maag, maar heeft de kracht niet om er iets van te zeggen. En dus gaat de ‘marteling’ maar door. Maar ach, het zijn ‘zielige’ oudjes, dus ja, wat doe je eraan?

Nou dat zal ik eens vertellen. We zetten ze aan het werk! Bijna alle verenigingen in Nederland zit verlegen om vrijwilligers. Dus in plaats van met je handen in je mouwen langs de kant staan blerren, kun je beter eens iets gaan doen voor de club. Daarom gaan we ‘hangouderen spotten’. Wanneer we weer een paar van die ‘oudjes’ langs de lijn zien staan, benaderen we ze en vragen ze op vriendelijke toon of ze misschien eens een paar klusjes voor de vereniging willen doen. Ze hebben tenslotte tijd genoeg en vast wel ergens talent voor. Op deze manier zijn we direct van twee problemen verlost. Het vrijwilligerstekort en de overlast van ‘hangouderen’.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttape, kinesiotape, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Volleybalvereniging Move.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

Blog Podobrace november 2017


Een stijgende lijn

Hoewel er tekeningen zijn gevonden - die stammen uit de 16e eeuw - waarop een spel wordt gespeeld dat verdacht veel op volleybal lijkt, wordt de weledele heer William G. Morgan uit de Verenigde Staten van Amerika gezien als de bedenker van het spelletje waar jullie bij Move zoveel van houden. Kennelijk was er in die tijd (net voor de 20e eeuw) nog geen spel voor lange mensen uitgevonden. Alhoewel, basketbal bestond al, maar dat vond de heer Morgan te hard voor de groep oudere zakenlieden die hij lesgaf.

Dus gaat William, ik mag hem inmiddels tutoyeren, aan de slag en doet een greep uit verschillende spelregels van andere, al bestaande sporten. Deze mix van honkbal, basketbal en tennis wordt volleybal. Overigens lijkt het op dat moment in de verste verte nog niet op wat jullie heden ten dage spelen. Zo wordt uit het basketbal het dribbelen overgenomen. Dribbelen is in dit geval de bal voor jezelf omhoog spelen – tot een meter voor het net - om vervolgens de bal zelf over het net te smashen. De dames mochten de bal trouwens ook eerst vangen om hun vingers te sparen.

Korting op kniebraces perfect voor volleybal

Uit het honkbal worden de innings geleend. Een inning duurde tot alle spelers van beide teams een serveerbeurt hebben gehad. De YMCA (zeg maar het clubje voor Amerikaanse jongemannen die nog in sprookjes geloven) ziet wel iets in het spelletje, maar vindt het wel nodig om een en ander aan te passen. Dit gaat geleidelijk aan. Eerst wordt het dribbelen afgeschaft, daarna het doordraaien ingevoerd, innings veranderen in games tot vijftien punten en als laatste komt de regeling dat er zes spelers per team in het veld mogen staan.

In 1925 komt volleybal naar ons kikkerlandje. Het is pater Simon Buis (zal toch niet een Volendammer zijn geweest, hè?) die het meeneemt vanuit Amerika. Het spel slaat zo aan bij de AMVJ (zeg maar de groep Nederlandse mannen die nog in sprookjes geloven) dat er in 1930 een aparte volleybalclub wordt opgericht met de naam AMVJ. De eerste volleybalvereniging van ons land dus. Altijd handig voor de sportquiz tijdens de feestdagen.

Na de oorlog ontstaan er allerlei verschillende varianten op het volleybal en dus is enige uniformiteit gewenst. De oprichting van de NeVoBo (Nederlandse Bond voor Lange Mensen) is dan ook in 1947 een feit. Vanaf dat jaar groeit de sport gestaag van 1.281 leden na een jaar tot ruim 114.000 leden in 2017. Aangezien de gemiddelde lengte van vrouwen in Nederland de afgelopen 70 jaar ook zo’n 20 cm is gegroeid (en blijft groeien) zit er zeker nog rek in.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttape, kinesiotape, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Volleybalvereniging Move.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

Verslag Compaen - MB1 Avia Merees

Afgelopen zaterdag 28 oktober moesten de MOVE dames MB1 aantreden tegen de Compean in Oostzaan. Coach Santa was op studieles en werd vervangen door Paul Sloots. Door het latere tijdstip 17:30u waren er daarnaast maar twee ouders mee als supporter. Bij aankomst bleken ook de dames MC1 op hetzelfde tijdstip te spelen waardoor het supporters gehalte vanuit MOVE een stuk verhoogd bleek. De MB1 meiden begonnen na een fanatieke warmingup aan de eerste set en gelijk werden de dames van de Compean naar alle hoeken van het veld geslagen. De eerste setwinst was dan ook gauw bereikt. Vervolgens volgde natuurlijk set 2. Waar het publiek er goed voor ging zitten bleken de MB1 meiden met een onverklaarbare terugslag te maken te hebben. Op de tribune keek men elkaar aan met verbaasde ogen. Ook coach Paul kon het tij niet keren met als gevolg een kansloze set en aldus in stand gelijk 1-1. Nieuwe ronden nieuwe kansen. De derde set ging een stuk beter. Duidelijk zichtbaar bleek nu de coach van de Compean zich geconfronteerd met een raadsel. Onze meiden liepen met degelijk spel en goede rally's uit. Vermeldenswaardig is de serie van Cindy die als eerste speelster 4 punten achter elkaar wist te behalen met wederom setwinst als resultaat 25-16.

De vierde set verliep zeer spannend en het ging dan ook gelijk op. Bij 14-14
werd het bij supporter Ron Steur zelfs te warm door de spanning en haalde ijsklontjes uit de kantine om te koelen, maar desondanks liep de spanning steeds verder op.... 21-19????????
Totdat Sarah het op haar heupen kreeg. De hele wedstrijd sloeg ze al als een tierelier maar bij 22-19 sloeg ze zowat een kuil in de vloer. Coach Compean vroeg een timeout aan waardoor de scheidsrechter de tijd had om de vloer te controleren op vlakheid. Een zinderende strijd tot t eind aan toe en dus geweldig voor de toeschouwers natuurlijk. Sarah trok zich er niks van aan en sloeg ook het winnende punt binnen 25-20.
Meiden ga zo door, maar blijf wel geconcentreerd serveren want daar ligt volgens mij jullie zwakke plek. Afsluitend natuurlijk de complimenten aan invalcoach Paul. Succes en groet, meegereisde supporter.

Prinsenbar vernieuwt contract MOVE Volleybal

Sonny de Graaf van de Prinsenbar heeft het contract als sponsor van MOVE Heren 1 voortgezet. In 2015 ondertekende de vorige eigenaar, Max Schuitemaker, een contract als shirtsponsor voor destijds Heren 2. Sonny, al sinds 2008 in loondienst bij het café, nam de zaak op nieuwjaarsdag 2016 over. De verbinding met MOVE Volleybal hield hij in stand. Met het uit elkaar vallen van Heren 1 na seizoen 2016-2017, heeft Heren 2 de plaats van het eerste ingenomen. Ter bevestiging van de overgang naar Heren 1 is het sponsorcontract vernieuwd. Voorafgaand aan het fluitsignaal van de eerste thuiswedstrijd vond dit officiële moment plaats. In ’t Bolwerck, de thuishal van vereniging MOVE, tekende Sonny met vice-voorzitter Bart Wolke aan diens zijde.

Café de Prinsenbar is al langer verbonden aan het volleybal in Edam-Volendam. Reeds in de 20e eeuw was het jarenlang sponsor van VV Edam. De oprichter van de Prinsenbar, Dirk Besseling, was daarnaast samen met Dirck de Graaf (Sonny’s vader) en Tijmon bij ’t Vuur grondlegger van het Waterdag beachvolleybaltoernooi op de kaasmarkt. Na circa twintig edities is Sonny met de Prinsenbar nog altijd sponsor van het toernooi, dat in samenwerking met MOVE wordt georganiseerd.

Olympische droom


Olympische droom

Iedereen die naar de buis keek, herinnert zich nog hét moment van de Olympische Spelen van 1996 in Atalanta. Het moment waarop Joop Alberda met zijn handen in het haar en open mond verbaasd om zich heen kijkt. Hij kan op dat moment bijna niet geloven wat er zich heeft afgespeeld. ‘Zijn’ Nederlands team is Olympisch Kampioen.

De fundering van dit succes wordt al in 1985 gelegd door coach Arie Selinger. Hij begon aan een ambitieus programma met het nationale herenteam waardoor de prestaties van de Nederlandse heren vele malen beter werden met een tweede plaats op de Olympische Spelen van 1992 en de Wereld- en Europese kampioenschappen tot gevolg.

Met sterren in het team als Ron Zwerver, Peter Blangé en Henk-Jan Held en jonge talenten als Bas van de Goor, Guido Görtzen en Olof van der Meulen bij het nationale team tilt Joop Alberda het niveau nog een trede omhoog. De hoogste trede van het podium tijdens de Olympische spelen in Atalanta.

Kniebraces ook voor lange mensen

Voor mijn werk als (sport)journalist kom ik geregeld bij de wedstrijden van Move. Hoewel ik zelf voetbal en tennis, vind ik het kijken naar een volleybalwedstrijd veel leuker dan een saai potje voetbal in de Nederlandse competitie en zelfs de Champions League.

Zelf volleybalde ik op de camping in Wanrooy ook naar hartenlust. Grote namen als Klaas Kwast, Jack Kirrie en Jack de Boer speelden daar en ook mijn tante Hille en Garie Kwast gaven het goede voorbeeld. Ik zag mezelf ook wel opgroeien tot volleyballer, maar mijn Olympische droom viel al snel in duigen. Hoe vaak ik ook onder de meetlat ga staan, tot mijn vijftiende komt deze nooit voorbij de 1,60 meter. En dan sta ik nog op mijn tenen ook.

Op het moment dat ik een groeispurt krijg en uitgroei tot een respectabele lengte (1,84 m) voor volleybal, ben ik al zo bedreven in andere sporten dat ik het er bij laat. Toch is mijn bovenmatige interesse voor volleybal altijd gebleven en kijk ik met veel plezier uit naar mijn volgende volleybalklus voor de krant.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.

Podobrace Grote Clubactie


Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je polsbrace, kniebrace, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct WZ&PC. Zo voel je jezelf uiteraard als een vis in het water!

Show more posts