Volleybalvereniging Move

Laatste nieuws

Blog Podobrace november 2017


Een stijgende lijn

Hoewel er tekeningen zijn gevonden - die stammen uit de 16e eeuw - waarop een spel wordt gespeeld dat verdacht veel op volleybal lijkt, wordt de weledele heer William G. Morgan uit de Verenigde Staten van Amerika gezien als de bedenker van het spelletje waar jullie bij Move zoveel van houden. Kennelijk was er in die tijd (net voor de 20e eeuw) nog geen spel voor lange mensen uitgevonden. Alhoewel, basketbal bestond al, maar dat vond de heer Morgan te hard voor de groep oudere zakenlieden die hij lesgaf.

Dus gaat William, ik mag hem inmiddels tutoyeren, aan de slag en doet een greep uit verschillende spelregels van andere, al bestaande sporten. Deze mix van honkbal, basketbal en tennis wordt volleybal. Overigens lijkt het op dat moment in de verste verte nog niet op wat jullie heden ten dage spelen. Zo wordt uit het basketbal het dribbelen overgenomen. Dribbelen is in dit geval de bal voor jezelf omhoog spelen – tot een meter voor het net - om vervolgens de bal zelf over het net te smashen. De dames mochten de bal trouwens ook eerst vangen om hun vingers te sparen.

Korting op kniebraces perfect voor volleybal

Uit het honkbal worden de innings geleend. Een inning duurde tot alle spelers van beide teams een serveerbeurt hebben gehad. De YMCA (zeg maar het clubje voor Amerikaanse jongemannen die nog in sprookjes geloven) ziet wel iets in het spelletje, maar vindt het wel nodig om een en ander aan te passen. Dit gaat geleidelijk aan. Eerst wordt het dribbelen afgeschaft, daarna het doordraaien ingevoerd, innings veranderen in games tot vijftien punten en als laatste komt de regeling dat er zes spelers per team in het veld mogen staan.

In 1925 komt volleybal naar ons kikkerlandje. Het is pater Simon Buis (zal toch niet een Volendammer zijn geweest, hè?) die het meeneemt vanuit Amerika. Het spel slaat zo aan bij de AMVJ (zeg maar de groep Nederlandse mannen die nog in sprookjes geloven) dat er in 1930 een aparte volleybalclub wordt opgericht met de naam AMVJ. De eerste volleybalvereniging van ons land dus. Altijd handig voor de sportquiz tijdens de feestdagen.

Na de oorlog ontstaan er allerlei verschillende varianten op het volleybal en dus is enige uniformiteit gewenst. De oprichting van de NeVoBo (Nederlandse Bond voor Lange Mensen) is dan ook in 1947 een feit. Vanaf dat jaar groeit de sport gestaag van 1.281 leden na een jaar tot ruim 114.000 leden in 2017. Aangezien de gemiddelde lengte van vrouwen in Nederland de afgelopen 70 jaar ook zo’n 20 cm is gegroeid (en blijft groeien) zit er zeker nog rek in.

Podobrace Grote Clubactie

Deze blog wordt aangeboden door Podobrace. Wanneer je via de links in deze blog je sporttape, kinesiotape, steunkousen óf producten voor hielspoor of hallux valgus bestelt, steun je direct Volleybalvereniging Move.

Jan Koning, freelance journalist en auteur Zijwind.